Z okazji święta pieczonego ziemniaka, dzieci z gr „0” oraz z kl. I-III SP w Bukowinie wraz z wychowawczyniami, udały się dn. 3.10 na wycieczkę szkolną do gospodarstwa agroturystycznego „Pod Lipą” w Kamienickim Młynie.
Dzieci uczestniczyły w zajęciach edukacyjnych poznając budowę i rodzaje ziemniaków a także maszyny potrzebne do ich obróbki . Miały okazję spróbować tradycyjnej zupy ziemniaczanej. Nadrzędnym celem wycieczki było wykazanie się pomysłowością oraz twórczym działaniem poprzez samodzielne wykonanie kukiełek z ziemniaków i dostępnych materiałów. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się również segregacja różnych nasion do odpowiednich pojemników, na czas. Po wspólnych zabawach i pląsach dzieci skosztowały kiełbasek oraz pieczonych ziemniaków – oczywiście z ogniska. Ten dzień na długo pozostanie w naszych wspomnieniach.