SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI
„Regionalnej kuchni Kaszub”
Regionalna kuchnia Kaszub bardzo intensywnie pracuje w pomieszczeniach Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w każdy wtorek od godz. od 15:45 do 17:25. Na zajęcia uczęszczają wszyscy uczniowie, którzy lubią gotować, jeść i sprzątać nieład gastronomiczny.
Przygotowujemy potrawy regionalne, dania obiadowe, ciasta i desery. Smakołyki wykonujemy z produktów zakupionych przez władze szkolne. Przyrządzaliśmy już: frykasy (ryż z białym sosem), dewolaje, hamburgery, tortille, frytki, pizzę, kopytka, surówki, sałatki, babeczki, pierniczki, jeżyki, szarlotki, jabłeczniki, pieguski i rogaliki. Menu ustalamy wspólnie, aby każdy znalazł na zajęciach coś dla siebie - wszystkie potrawy konsumujemy na koniec zajęć.
W tym roku przygotowaliśmy część poczęstunku wigilijnego: pierniczki i sałatkę warzywną – uczniowie, grono pedagogiczne, pracownicy szkoły i goście chwalili nasze dzieła - wszystkim smakowały.
Zajęcia integrują uczniów, uczą pracy zespołowej oraz samodzielności. Uczniowie coraz lepiej rozumieją pracę swoich mamuś, teraz wiedzą że smakowity obiadek i deserek wymaga wiele wysiłku.